top of page

Curatarea DPF: Filtrul de particule diesel

Cum sa preveniti infundarea filtrului? Carbon Cleaning este cea mai eficienta solutie.

​

1 - De ce se murdareste DPF-ul meu?

Filtrul de particule, denumit in mod obisnuit DPF, este montat separat de blocul motor in aceeasi zona ca si convertorul catalitic. DPF este responsabil pentru indepartarea particulelor de motorina (sau a funinginii) de gazele de esapament ale unui motor diesel.

 

Pentru a regenera filtrul, care acumuleaza funingine continuu, depozitele de carbon trebuie sa fie arse prin cresterea temperaturii gazului de esapament la intrarea filtrului.

In timpul regenerarii, temperatura gazului de evacuare poate fi reglata cu precizie. Emitatorul informeaza unitatea de comanda a motorului (ECU) despre temperatura gazului de esapament. Prin urmare, este posibil sa se calculeze cu precizie cantitatea de combustibil post-injectare necesara pentru cresterea temperaturii gazului de esapament in timpul fazei de regenerare.

2 - Regenerarea

Pentru a preveni murdarirea sau infundarea DPF, ceea ce, in consecinta, ii afecteaza functia, acesta trebuie regenerat in mod regulat printr-un proces de ardere a particulelor de funingine care s-au acumulat in interiorul filtrului.

​

Diferitele strategii de regenerare

​

Recuperarea pasiva

Particulele de particule sunt arse in mod constant fara interventia ECU. Acest lucru se realizeaza la viteze standard pe autostrada (3000 r / min). Temperatura gazului de esapament va ajunge la aproximativ 350 ° C - 500 ° C.

​

Regenerare activa

In cazul utilizarii preponderent in mediul urban, temperatura gazelor de esapament nu atinge temperaturi suficiente pentru a obtine o regenerare pasiva. In consecinta, particulele de funingine nu sunt eliminate si se acumuleaza in interiorul filtrului. Când se atinge pragul de infundare (18 grame), computerul motorului va declansa regenerarea activa.

Gradul de acumulare de carbon din DPF se calculeaza utilizând doua modele programate in ECU:

- un model bazat pe profilul soferului, care calculeaza saturatia conform unui model specific de semnale provenite de la emitatoarele de temperatura ale gazului de esapament, precum si de la senzorul de oxigen.

- Un model bazat pe rezistenta la filtrare a DPF, care calculeaza saturatia in functie de semnalele reasamblate de senzorul de presiune diferentiala, transmitatoarele de temperatura si debitmetrul de aer, care apoi informeaza ECU despre gradul de saturatie din interiorul DPF.

Senzorul de presiune masoara diferenta de presiune dintre intrarea si iesirea DPF, diferenta de presiune corespunzatoare nivelului de saturatie din interiorul filtrului. Cu cât este mai mult filtrul infundat, cu atât este mai mare tensiunea (in volti) transmisa de senzor la ECU. La o tensiune specifica, corespunzatoare cantitatii de particule de carbon (grame), ECU va activa regenerarea fortata a DPF prin cresterea temperaturii gazelor de esapament pana la 600-650 ° C.

Pentru a atinge aceasta crestere a temperaturii, ECU va efectua mai multe actiuni:

- Reglarea fluxului de aer prin comanda electronica de acceleratie (ETC).

- Dezactivarea supapei EGR de la reciclarea gazelor de evacuare pentru a creste temperatura de ardere.

- declansarea unei post-injectii dupa injectia principala pentru a creste temperatura de combustie.

- declansarea unei a doua post-injectie, cauzând evaporarea combustibilului nears in interiorul camerei de combustie. Hidrocarburile nearse sunt oxidate de vaporii din interiorul convertorului catalitic. Caldura generata in aceasta etapa poate atinge temperaturi de 650 ° C in interiorul DPF.

- Semnalul transmitatorului, situat inainte de DPF, este utilizat de ECU pentru a determina cantitatea de combustibil care urmeaza sa fie injectata in a doua post-injectie.

​

​

Regenerarea fortata

La deplasari foarte scurte, este imposibil sa atingeti temperatura necesara regenerarii DPF. Daca nivelul de saturatie atinge un prag de 24 de grame, indicatorul luminos de pe DPF va se va aprinde in bordul masinii.

Acest semnal solicita soferului sa efectueze un traseu de regenerare; adica a rula vehiculul la viteze mari peste o anumita distanta pentru a atinge temperaturile suficiente pentru regenerarea DPF.

 

 

Regenerarea manuala

Daca regenerarea fortata nu are succes si saturatia a depasit pragul de 40 de grame, in plus fata de semnalele luminoase din bordul masinii, este necesar ca soferul sa duca vehiculul la un service auto specializat.

In acest caz, regenerarea activa este blocata de ECU pentru a preveni degradarea filtrului. In acest moment, DPF trebuie regenerat intr-un service auto specializat de catre tehnicieni experimentati.

Daca saturatia a depasit un prag de 45 de grame, regenerarea nu mai este posibila. In acest moment, este foarte probabil ca DPF sa fie infundat iremediabil si, prin urmare, trebuie inlocuit.

​

Regenerarea prin kilometri

Aceasta metoda de regenerare depinde de distanta parcursa. Protejeaza DPF de depasirea nivelelor de saturatie. ECU declanseaza automat regenerarea activa atunci când nu a fost activata nicio regenerare in ultimii 750-1000 kilometri, indiferent de nivelul de saturatie.

3 – Regenerarea Carbon Clean

Curatarea cu Carbon Clean este metoda cea mai putin costisitoare, efectuata fara demontare si necesitând un timp de interventie foarte mic. Este o alternativa revolutionara care elimina necesitatea inlocuirii pieselor scumpe, posibil datorita modului special conceput pentru tratamentul cu hidrogenului pur.

 

Carbon Clean poate rezolva  problemele existente in motor, insa functioneaza si ca un tratament preventiv, recomandat la fiecare 10 000 de kilometri. Carbon Clean este solutia ta alternativa inainte de a recurge la inlocuirea pieselor scumpe ale motorului.

bottom of page